Screen Shot 2015-03-06 at 4.32.52 PM

10 intrebari pentru CELLIA COSTEA

“I tend to believe that this particular performance will remain in the Annals of the Greek National Opera , and rightly so. Cellia Costea sang the title role with a beautiful sensuous voice in total command of the music, with an even lyrical voice. Her performance was a true revelation and at the moment of her famous aria she brought tears to the eyes of the audience.”

(Despre Cellia Costea in “Tosca”. ALEXIS SPANIDES – jurnalist, “VRADYNI”- publicatia)

Am vazut-o pe Cellia Costea prima data la Gala de deschidere a Festivalului Enescu din 2007. De atunci sunt o mare admiratoare a vocii ei dar n-am mai ascultat-o live decat  anul acesta in aprilie, la ONB  (Mimi / Boheme). Ma bucur ca acum, la sfarsit de an, Cellia Costea se intoarce in Romania pentru un concert de arii cu Orchestra Nationala Radio si la Opera Nationala Cluj unde va canta in gala “George Petean si invitatii sai”. M-a emotionat si pe mine, ca pe multi altii de altfel, interpretarea ei in “Tosca”, cel mai recent rol pe care l-a abordat. Asa ca astept cu nerabdare s-o vedem pe scena de la Sala Radio.

Pana atunci, sunt incantata sa va ofer acest interviu pe care Cellia Costea mi l-a acordat si in care vorbim despre vocea, cariera si planurile ei. Sper ca v-am adus bucurie si va invit la lectura.

1 . As vrea sa incepem cu povestea rolului Tosca. L-ati cantat deja in Grecia, Italia si Germania. E un rol pe care ati decis ca vreti sa-l faceti in acest moment al carierei si v-ati facut cunoscuta acesta intentie sau vi s-a oferit, pur si simplu? Ati acceptat imediat?

Cantam  Adalgisa in “Norma” in Herodion  Summer  Festival  in Atena, primul rol dupa nasterea fetitei mele Iris, cand directorul operei mi-a propus sa-mi fac debutul in “Tosca”. Bineinteles ca am acceptat imediat. In sase luni am pregatit rolul si am slabit 12 kg pentru a putea intra in costumele productiei.

In 12 decembrie voi primi din partea Uniunii Criticilor de Muzica si Teatru din Grecia premiul “Artistul Anului” pentru debutul meu in rolul Floriei Tosca, interpretat la Megaron Musikis –Alexandra Triandi Hall.

2. Ce doriti  sa transmiteti despre Floria Tosca? Unde credeti ca este “sufletul” acestui personaj?

Floria Tosca este o diva, o artista o cantareata de opera, deci nu e greu sa intri in pielea personajului. Este o femeie care iubeste, traieste cu pasiune viata si este capabila sa omoare pentru a-l salva pe cel cu care traieste o frumoasa poveste de dragoste. Pasiunea cu care traieste viata cred ca este “sufletul” personajului.

3. Am avut curiozitatea sa numar rolurile pe care le-ati abordat pana in acest moment: sunt 17! Exista in acesta lista si opere in care nu veti mai canta? De ce?

Nu am avut niciodata curiozitatea sa numar rolurile cantate. Nici nu am stiut ca sunt atatea. Am cantat foarte mult timp Mozart, aproape  sapte ani, nefiind repertoriul ideal pentru mine insa nu pot sa nu recunosc ca mi-a protejat vocea. De doi ani de zile am inceput sa studiez  si  sa cant rolurile care intr-adevar definesc vocea mea asa ca e mai greu sa ma reintorc la Mozart. Dar stii cum se spune – ”never say never”.

4. Aveti in repertoriu Mozart, Verdi, Puccini, Bizet etc – roluri foarte diverse. Despre care ati spune ca va defineste cel mai bine vocalitatea si personalitatea artistica in acest moment?

Rolurile ideale pentru  timbrul vocal pe care il posed sunt cele scrise de Verdi si Puccini dar si bel canto: Bellini, Donizetti.

5. Ati facut multe roluri importante la Atena in ultimii ani: Tosca, Adalgisa, Nedda, Elisabeta de Valois. Pare centrul de greutate al vietii dumneavoastra profesionale. Aveti deschidere si pentru teatre din alte tari in viitor, angajamente planificate?

M-am stabilitit de cativa ani la Atena pentru ca sotul meu locuia aici din 1994. Aici s-a nascut si fetita noastra Iris –Theodora. Este a doua mea casa iar opera ateniana este locul unde am cantat cele mai multe roluri din cariera mea. In decembrie voi canta “Tosca” impreuna cu Ruggero Raimondi si Aquiles Machado in regia lui Giancarlo del Monaco la Beijing. Desigur ca  sunt multe proiecte de viitor si aici si in afara Greciei  insa despre ele va voi vorbi in momentul in care se vor concretiza.

6. Aflam de pe website-ul oficial ca aveti in pregatire mai multe roluri. Puteti sa oferiti mai multe detalii?

Voi debuta in ianuarie 2012 in “Faust” (Gounod) / Marguerite si pregatesc “Aida”, “Un ballo in maschera” (Verdi), “Butterfly” & Manon Lescaut” (Puccini).

7. Fanii v-au dedicat o pagina pe Facebook  iar interpretarile ariei “Vissi d’arte” au fost postate pe mai multe bloguri. Urmariti aceste reactii care apar pe Internet?

Da si imi face mare placere. Internetul este o oportunitatea extraordinara de a fi mereu in actualitate cu tot ce apare nou si, de ce nu, de a fi cunoscut ca artist de cat mai multa lume. Insa fac invitatia tuturor celor care iubesc opera sa vina in teatru, sa asculte  si sa traiasca alaturi de noi povestile fascinante si muzica minunata pe care compozitorii de geniu  le-au scris. Atmosfera este unica iar energia care se creaza nu poate fi egalata .

8. Va intalniti adesea cu publicul si admiratorii dupa spectacol: care este cel mai frumos compliment  pe care l-ati primit?

Intotdeauna exista aceste intalniri cu admiratorii dupa un spectacol sau concert si sunt bucuroasa sa-i cunosc iar pe altii sa-i reintalnesc. Cel mai frumos compliment pe care l-am primit a fost: ”iti multumesc ca existi”.

9. Sfarsitul de an va aduce in Romania la Bucuresti, intr-un concert cu Orchestra Nationala Radio si la Cluj unde veti canta in gala “George Petean si invitatii sai”. Inca nu stim ce veti canta la Cluj…

Sunt invitata de dragul meu coleg Ghita sa iau parte la acest concert  pentru a doua oara si  intotdeauna accept cu mare bucurie. E un coleg minunat si un artist de exceptie. Va fi cu siguranta un concert extraordinar. Eu voi canta “Ritorna vincitor” (Aida), Vissi d’arte” (Tosca) si bineinteles  il grande duetto Amelia- Doge (Simone Boccanegra).

10. Pentru final ne intoarcem la Tosca si va propun un mic exercitiu de imaginatie: daca ati putea sa-i schimbati destinul, cum ar decurge povestea ei? In calitate de spectator va spun ca si noi tanjim din cand in cand dupa un…final fericit J

Hmmmmm……..dupa cum se stie, majoritatea operelor au povesti cu  final tragic. Cu siguranta daca as schimba  desfasurarea actiunii, povestea ar deveni  banala. Floria Tosca fascineaza prin insasi destinul sau. Si apoi ar fi complicat  pentru ca  muzica lui Puccini  justifica foarte bine fiecare cuvant scris de libretist.

Website Oficial Cellia Costea

Facebook Fanpage

Cellia Costea pe YouTube

2 comments

  • Daniella

    Multumim pentru interviu. Incercasem sa aflu mai multe despre Cellia Costea dupa ce am vazut-o in La Boheme la ONB, dar nu am prea gasit informatii. Interviul este mai mult decat binevenit, inainte de concertele pe care le pregateste pentru Bucuresti si Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>