Amsterdam Baroque Orchestra & Choir: un Requiem care mi-a incantat auzul dar nu mi-a inaltat sufletul

Foarte multa lume in aceasta dupa amiaza la Ateneu, poate si pentru ca Requiemul de Mozart se canta atat de rar ca este cu adevarat un eveniment. Sa spun din capul locului ca e prima data cand aud acesta lucrare live dar o ascult destul de des, am chiar mai multe inregistrari si-mi plac in mod egal. Am venit cu niste asteptari, recunosc, am venit sa culeg ce am crezut eu ca trebuie sa-mi ofere acest spectacol.

Ce-am primit?

Un requiem bijuterie care mi-a incantat auzul dar nu mi-a inaltat sufletul. Eram gata sa ma abandonez, asa cum fac de fiecare data cand ascult, sa ma amestec cu muzica, sa renunt la auditia lucida. N-a fost sa fie. Corul mi-a facut o impresie inegala, nu pot sa ma decid ca-i alba sau neagra, Rex tremendae a fost vibrant, restul de o incarcatura mai putin profunda.

Solistii mi-au placut, in mod special tenorul (Tilman Lichdi) – total in asteptarile si pe gustul meu pentru acesta lucrare. Soprana (Dorothee Mields) mi-a s-a parut putin mai “creativa” cu o abordare demna de opera in unele momente (putine, ce-i drept) . O voce frumoasa si limpede totusi. Mozartiana.

Sa nu ma intelegeti gresit, renditia requiemului a fost superioara, spectacolul in sine a fost la inaltime dar mie nu mi s-a infatisat revelator-mistic, asa cum asteptam eu. Vor mai fi si altele, imi voi schimba poate si eu asteptarile. Stiu, inregistrarile sunt inregistrari, spectacolul live e altceva. Dar nu-mi pierd speranta.

Publicul a fost foarte generos cu aplauzele  in aceasta seara, artistii s-au simtit cu adevarat apreciati, sunt sigura. Dupa spectacol am descoperit ca in spatele meu a stat tot timpul…Jacqueline Bisset. Cum a ajuns in foaier a fost recunoscuta imediat si a trebuit sa dea autografe.

Sa ne auzim cu bine.

10 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>