Screen Shot 2015-11-30 at 13.14.39

Arta lui RADU LUPU, o intalnire de gradul zero

Era acum vreo 4 ani. O zi in cursul saptamanii, trafic infernal de ora de varf. Suntem trei prieteni intr-o masina, lansati catre un restaurant chinezesc dintr-o zona veche – boiereasca a Bucurestiului. Conversam de toate, veseli. Natural, ca tot omul in masina, o sa punem muzica: la ritmul in care se circula avem timp de-un concert. Sau macar o parte din el. Seful expeditiei (soferul) alege fara sa stea pe ganduri: Radu Lupu, Concertul nr.1 pentru pian si orchestra de Brahms. Nu-i mai ascultasem. Pe vremea aia mancam opera pe paine. Nu mai erau nici timp nici disponibilitate pentru altceva.

Din cel mai bun sistem audio pe care l-am experimentat intr-o masina, concertul incepe in forta, asa cum il stiti. Noi ciripim in continuare pe intro. Orchestra inainteaza cu vigoare ca intr-un hatis dens ca sa expuna, sa introduca pianul…sunt vreo patru minute. Incepe magia. Incetam noi, usor – usor propriul nostru zumzet. Nu stiu cum si cand am amutit toti trei. Izolati si protejati de-un geam doar, lumea de afara pare din… alta lume. Ma simt complet arestata si de Brahms si de Radu Lupu si am, destul de repede, mici intentii de lacrimi in ochi. Prietenii mei sunt in fata, atat de aproape ca-i pot atinge dar nu le mai simt prezenta. M-am extras complet din contextul concret in care ma aflu si ascult ca intr-o transa. Cred ca si ei la fel. Nu mai zice nimeni nimic. Tot drumul.

Ajungem in zona cu pricina dar, in mod providential pentru starea de gratie pe care o traim cu aceasta muzica, nu nimerim strada. Evident! Nu se terminase concertul. Ne invartim fara succes (slava Domnului) pe strazile pustii care par ca se aseaza in fata noastra ondulate. Stiti, efectul vizual produs de temperaturile excesive. Nu vorbim. E doar muzica. Lupu. Brahms. Ce efect!

Nimerim pana la urma. La finalul concertului. Pana la “intoarcerea in lume”, ne luam cateva minute de…revenire.

Nu stiu sa fi trait vreodata o experienta mai intensa cu muzica. Nu-mi aduc aminte sa fi facut cunostinta cu un artist in aceasta maniera. Si nici nu cred ca e repetabila. Dar aici e toata frumusetea.

 

Radu Lupu, bine ai venit in viata mea!

Foto@Florin Artist

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>