Screen Shot 2015-03-08 at 12.39.43 AM

Cartile si opera

 

Nu plec niciodata cu traista goala de la Carturesti, la descoperiri si infomatii ma refer…Rasfoiam “Cartile care ne-au facut oameni”, volumul editat de Dan C. Mihailescu. Am gasit un fragment inedit, in paginile scrise de Gabriel Liiceanu:

“…mi-a ramas in minte, dupa prima lectura timpurie  din Razboi si pace – poate pentru ca in acea perioada intram, impreuna cu alti lazaristi, seara de seara la Opera, dandu-i cinci lei lui “nea Gheorghita”, omul care rupea biletele la usa -, scena in care Natasei, ducandu-se prima oara la un spectacol de opera, totul i se pare la inceput de un nefiresc plin de ridicol pentru ca, dupa o vreme, sa se simta cuprinsa de o vraja care creste treptat si care, in cele din urma, ii exalta intreaga fiinta.”

Si eu, ca Natasa. Azi ma chinui eu, in unele conversait, sa demontez ideea ca opera e desueta. Am avut si succese, destule chiar :-)

PS: putin pe langa subiect, daca ar fi sa pornim de la carti – mi-ar placea sa se compuna o opera dupa “Femeia la 30 de ani” de Balzac. Cat potential operatic sta in cartea asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>