Screen Shot 2015-05-17 at 1.15.34 PM

CHRISTIAN BADEA, splendida implinire a unei promisiuni curajoase

 

Daca imi aduc eu bine aminte, Christian Badea vorbea intr-un interviu (acum cativa ani) despre dorinta de a da ceva inapoi acestei culturi din care vine. Ca simte ca e nevoie sa puna umarul, pentru ca poate s-o faca. A creat o fundatie. Il vedem dirijind la Ateneu din ce in ce mai des. Din fericire pentru noi.

“Parsifal, pe scena Ateneului va aduce magie.” (Christian Badea, interviu pentru Adevarul Live).

Ce-i drept , s-au furnizat multe detalii despre “marele eveniment” in interviuri, articole si discutii melomane pe toate canalele. Oferite cu lux de amanunte si tot n-am putut imagina spectacolul ce avea sa ne aresteze toate, dar toate, simturile.

Acum, la final, plec cu sufletul elevat, cu perplexitatea ca am putut asista la asa ceva si cu ideea, bine insamantata, sa mai caut si-un Wagner la urmatoarele calatorii operatice.

N-am avut niciodata ocazia sa vad sala Ateneului cufundata in intuneric. Asa a inceput seara. Asa a inceput magia promisa. Livrata de la primele secunde. Apoi mici lampi se aprind la fiecare partitura. Cineva sopteste langa mine ceva despre vremurile de acum cateva secole cand totul se lumina cu lumanari in fosa: asa trebuie sa fi fost!

Luminile speciale dar discrete mai servesc si alte momente pe parcursul serii, unele de spectru si culoare magica proiectate pe vocali, pe tavanul ateneului: ce efect!

Cu toate restrictiile de spatiu si de structura, miza in scena a fost atat de inteligent gandita deruland tablourile in mod cu totul neasteptat pentru noi: corul a intrat pe ambele laterale facand un inel uman in zona lojelor inaltand muzica catre sala si intalnindu-se sonor cu orchestra undeva in stratosfera Ateneului…

Poate cea mai frumoasa revelatie a fost “asezarea” muzicii lui Wagner in sala Ateneului. Aparent prea mica pentru asa ceva (gandeam noi). Mi-a demontat toate prejudecatile, si nu numai mie, cred. L-am intalnit ieri pe Christian Badea si i-am impartasit ideea. “Dimpotriva! Ateneul e perfect pentru aceasta muzica!”. Desi nu practic intruziunea, vazandu-l pe Christian Badea, am simtit ca e musai sa-i intrerup conversatia ca sa-i multumesc pentru aceasta seara magica pe care ne-a oferit-o. Cu entuziasm si precipitare i-am povestit cum am perceput eu toata seara: ca o experienta muzicala de …360 de grade care ne-a invaluit si ne-a elevat, pur si simplu. Care a produs chatarsis. “Exact asta am intentionat” a venit confirmarea. Ce rezulta din restul scurtei mele conversatii cu Christian Badea e ca il iubeste pe Wagner si ca a tinut ca aceasta experienta pe care urma sa ne-o ofere sa fie cu adevarat speciala in toate detaliile ei. A fost, domnule Badea, a fost!

Spectacolul vocilor a fost si el un cadou imens pentru noi. Pentru ca nu auzim helden tenori si wagner cantareti prea des aici. Pentru ca acesti vocali sunt unii dintre cei mai buni in lume in repertoriu. Peste toate astea si mod exceptional, basul Eric Halfvarson in Gurnemanz mi-a produs e enorma bucurie a reintalnirii si cateva momente in care m-am predat total. Senzationala voce.

Mai departe, v-as lasa pe mana criticilor pentru “disectia” spectacolului muzical, cu Wagner traiesc doar o tatonare frumoasa si am sentimentul ca ne vom imprieteni. Gratie lui Christian Badea.

Daca mi se pare ceva la fel de important ca magia care ne-a fost oferita, este faptul ca acest artist a venit sa faca o diferenta, ca s-a gandit la ceva mult mai mult decat sa ridice batonul si sa dirijeze o orchestra. Ca a reusit sa ne ofere nu un concert, ci o experienta. Ca pe unii dintre noi ii face sa se intrebe de ce nu asculta Wagner? Ca pe wagnerieni i-a reactivat din amorteala in care sunt obligati sa traiasca aici la Bucuresti, atasati, de nevoie, de discurile lor. Pentru ca live…nicio sansa.

 

Pentru ca..Christian Badea!

 

Evenimentul anului, so far. Indraznesc sa spun.

Foto@Florin Artist

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>