(Contratenor + contratenor + Purcell) = Improbabil. Totusi, s-a intamplat marti seara la Barbican

Am stiut eu ce fac cand m-am extras din grupul meu entuziast venit la Londra pentru “Adriana Lecouvreur” (Gheorghiu & Kaufmann) de la ROH. Am luat-o usurel spre Barbican si m-am asezat cu emotie in sala: 2 contratenori in acelasi concert + un program integral Purcell este o raritate chiar si pentru o sala de concert atat de prestigioasa.

Nu-mi vin in minte decat superlative, Phillipe Jaroussky & Andreas Scholl au voci exceptionale, tehnica impecabila si suficienta personalitate artistica pentru a face din prezenta lor pe scena un eveniment memorabil.

Numai ce au aparut pe scena si au primit un credit substantial de simpatie, urale si aplauze. M-am tot intrebat care dintre ei mi-a placut mai mult si cred ca de data asta nu pot sa fac o alegere. Jaroussky a interpretat cu foarteĀ  mare sensibilitate, este o voce cu evidenta inzestrare lirica, poetica, cred ca, desi pare un cliseu, primul cuvant care imi vine in minte este “triluri”, ne-a dat o speciala stare de gratie. Sholl este poate mai riguros desi a avut cateva ocazii sa se arate si ludic si am vazut, pe tot parcursul serii, bucuria imensa pe care i-a aduce muzica lui Purcell, batea ritmul cu piciorul, zambea chiar si cand era asezat si nu canta.

Duetele au fost savoarea serii, cel putin pentru mine, o completare foarte frumoasa, desigur bine exersata inainte dar in mod evident datorata si unei potriviri artisticeĀ  intre cei doi artisti.

A fost foarte frumos si ma bucur ca am avut ocazia sa fiu si eu acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>