Screen Shot 2016-04-15 at 23.45.44

Cum poti vedea cu 4 euro un spectacol de milioane

Viena, 9 aprilie 2016, ora 10. Wiener Staatsoper, la coada pentru un bilet in picioare pentru “Tosca” din seara aceasta, cu Angela Gheorghiu, Jonas Kaufmann si Bryn Terfel. 8 grade Celsius, vant si putina ploaie. Am ajuns la coada pentru ca am comandat biletul prea tarziu, doar cu 6 luni inaintea spectacolului, iar online nu s-a pus in vanzare niciun bilet, spectacolul era deja sold out. Pana la ora 16,30 stam afara, apoi ne introduc in cladirea operei. Avantaj: e cald. Dezavantaj: nu mai avem unde sa mergem sa ne dezmortim picioarele, suntem tintuiti in acelasi loc pana la vanzarea efectiva a biletelor, la 18,30. Apoi asteptam din nou, incolonati, doi cate doi, la intrarea in spatiul destinat locurilor in picioare din stal. Si asteptam…si asteptam…la 19 si un pic intram si ne marcam fiecare locul cu o esarfa, apoi lasam bagajele la garderoba (cei mai prevazatori si matinali au venit cu scaune pliante, de toate felurile si marimile, ca sa nu mai vorbesc ca doamnele vin cu haine de schimb, astfel incat la inceperea spectacolului nu prea iti dai seama in multe cazuri ca au stat o zi intreaga la coada: niste accesorii, putin machiaj si bucuria a ce urmeaza sa vezi te schimba). Nu-mi dau seama de ce e atat de greu sa numerotezi niste locuri in sala si sa vinzi biletele in picioare online, asa cum fac alte opere din Europa. Daca vrei sa vinzi biletele in ziua spectacolului, macar sa fie dimineata, astfel incat sa nu tii oamenii o zi intreaga in picioare, ci sa vina civilizat seara direct la spectacol.

Incepe spectacolul. Astept cu nerabdare sa vad cum si-a pus timpul amprenta asupra celor trei interpreti principali, pe care i-am vazut in “Tosca” de la Londra de acum 5 ani. Vocile sunt la fel de proaspete, ei sunt aceiasi actori minunati. Angela este facuta pentru acest rol, il stapaneste vocal si dramatic superb. Si cand ai niste parteneri precum Jonas si Bryn, nu poate fi decat o seara speciala. “Recondita armonia” a sunat bine, duetul Tosca-Mario a fost plin de candoare si duiosie, “Te deum” impresionant. Actul al doilea e de-a dreptul incendiar. Angela si Bryn se lupta efectiv cu o forta uimitoare, nu numai vocal, dar mai ales fizic (si stiti ce statura are Bryn!). Un scurt moment de respiro pentru “Vissi d’arte”, cantat minunat si linistea mortii lui Scarpia. Suntem epuizati, ne refacem in pauza si suntem gata pentru actul al treilea. “E lucevan le stele”. Perfectiune, pianissimi ireali. Publicul se dezlantuie, e in delir, jumatate din sala cred ca sunt fani. Jonas se aseaza si o ia de la capat. Aceeasi perfectiune, aceiasi pianissimi ireali care smulg lacrimi. Dupa inca o runda de aplauze si ovatii, ne linistim. Momentul a capella Tosca-Mario e plin de speranta, ca apoi sa vedem neputinta si disperarea Toscai in fata mortii lui Mario si finalul ravasitor “O Scarpia, Avanti a Dio!”.

Ce seara! Nu ne putem opri din aplaudat. Strigam din tot sufletul “BRAVI!!!!”

Sunt epuizata, ma dor genunchii ingrozitor, ma doare spatele, dar sunt fericita! Artistii acestia superbi merita toate eforturile!

O relatare de Daniela M.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>