Daca Eminescu ar fi facut live blogging de la concerte…

Eminescu, dupa recitalul lui Pablo Sarasate la Bucuresti, in  1882:

“E greu a descrie impresia adanca care-o face acest artist. Acoperit de aplauzele zgomotoase ale unui public fermecat de admirabila curatie si putere a sunetelor viorii sale, Sarasate privea cu ochii lui mari si de-o linistita energie, netradand prin nici o miscare a fetei acea simtire adanca care inspira si dicteaza o atat de maiastra executiune…Din nefericire numele marelui violonist fiind mai putin cunoscut in partile noastre semiorientale, sala teatrului nu era indestul de plina.

Vorbim si despre carti pe aici si vreau sa va fac o noua recomandare, tocmai ce am citit ultimele pagini din “In intimitatea secolului 19″ de Ioana Parvulescu, o carte marturie despre viata oamenilor, indeosebi a celor proeminenti, la acele vremuri. O  poezie aparte, multe fragmente din scrisori, crampeie de viata cotidiana cu Titu Maiorescu asistand la nasterea copilului lui, Veronica Micle cerand favoruri pe ici pe colo pentru a-si ajuta fiica inzestrata cu o superba voce de soprana. Dragostea lui Alecsandri pentru Elena Negri si multe, multe alte povesti fascinante. Am citit-o pe nerasuflate si ma gandesc sa cumpar degraba si alta carte a autoarei: “Intoarcere in Bucurestiul interbelic.”

Si cine a zis ca la vremurile respective amatorii de muzica nu alergau dupa bilete, asa cum o facem si noi azi:

“Biletele pentru acesta seara de luni au putut fi procurate de la magazinul domnului profesor de pian Gebauer. Lojile de la parter, locurile din avanscena si primele randuri ale stalurilor sunt greu de prins, costa mult si sunt cumparate de obicei din timp, de cunoscatori…Unul dintre cei care si-a permis un bilet la loja baignoire este avocatul Titu Maiorescu. Si-a facut probabil cadou. Exact in acesta zi a implinit 42 de ani.”(In intimitatea  secolului 19, Ioana Parvulescu).

Adevarat ca si eu am mai practicat extravagante d’astea pe la ROH de ziua mea. Sampanie included. Deh, o viata avem! (asa imi zic de fiecare data :-) )

Cititi acesta carte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>