Screen Shot 2015-03-10 at 9.06.39 PM

“DON GIOVANNI” cu Schrott la Theater an der Wien. Intr-un final!

Si acum sa povestim…

Nici nu stiu cu ce sa incep…poate cu surpriza ca biletul meu era in randul in 1 (da!!!!) pe cand eu credeam ca e prin 7-8. Asadar, foarte aproape de scena, poate incomoda apropierea de orchestra, dar proximitatea e binevenita mai ales cand la cativa metri se afla Erwin Schrott…

Cea mai mare curiozitate a mea a fost legata de voce, au fost atatea comentarii cum ca celebritatea lui se datoreaza felului in care arata. Cum arata? Un barbat superb, intr-o forma fizica de invidiat, senzual si carismatic. Cam greu sa-ti mai dezlipesti ochii de la el…

Si a inceput sa cante, primele arii cu Leporello si Donna Anna, vocea este destul de mare si, mai important, are un timbru special, senzual, da, exact asa i-as spune. Canta foarte bine Schrott, fara ezitari, relaxat, se vede ca ii place rolul asta. M-a impresionat in mod deosebit “Fin c’han dal vino” executat de pe un scaun cu fata la public pe care l-a facut partas la invitatia lui in acest fel. Schrott stapaneste toate nuantele vocale ale rolului, se adapteaza perfect, vocal si actoriceste tuturor situatiilor in care este personajul: curtenitor, seducator si mai apoi crud cu doamnele sale, ironic si zeflemitor cu al sau servitor Leporello, sfidator cu comandorul. Exista foarte multa versatilitate si carisma si in jocul lui actoricesc. Am citit mai demult un interviu cu el in care spunea ca il intereseaza foarte tare si mijloacele proprii profesiei de actor si este foarte interesat sa participe la spectacol total, sa-si faca personajul credibil din toate punctele de vedere. Regizorul spectacolului a adus pe scena un Don Giovanni uman, cu momentele de slabiciune, simpatic si, pe alocuri vulnerabil, te face sa-l compatimesti.

Schrott este un actor desavarsit, a jucat foarte bine si a participat la rol 100%. Are umor si, mai important, o chimie speciala cu publicul pe care il capteaza foarte usor. Mai rar am vazut asta la un artist de opera.

Una peste alta, am fost impresionata de prestatia lui live si astept sa-l mai vad, cel mai probail in productia cu “Le nozze…” din primavara de la ROH (in care a mai cantat, excelent) unde va canta impreuna cu Kwiecien. Dupa spectacol am fost la iesirea artistilor, am vorbit cu el si am aflat cu mirare ca a fost in Romania acum vreo 6 ani, la Festivalul Enescu, si ca i-a placut foarte tare aici. Este un tip foarte firesc si cald, asta a fost senzatia mea.

Cat despre spectacol in general, am fost fascinata, este cel mai inchegat pe care l-am vazut, ca punere in scena. A fost foarte alert, construit asa fel incat aveam senzatia ca particip la un film cantat. Am urmarit artistii, jucau si atunci cand nu cantau, aveau, in fiecare secunda, gestul si locul potrivit, chiar daca nu erau in prim plan.

Numai de bine si despre restul distributiei. Hanno – Muller Brachmann foarte bun si vocal si actoriceste, Aleksandra Kurzak a cantat excelent ultima arie a Donnei Anna, foarte versatila aceasta soprana pe care am vazut-o toamna trecuta la ROH cantand Rossini cu mare precizie. Cat despre Veronique Gens (Donna Elvira) – s-a vazut clasa unei soprane de elita, fara exagerari. Este unul dintre acei artisti care nu s-au predat cu totul masinariei de marketing pentru a castiga notorietate dar care te pot emotiona pana la lacrimi in sala de spectacol – a pus in “Mi tradi quell’alma ingrata” toata disperarea si fragilitatea ei de femeie care oscileaza fatal intre atractia si dispretul pentru Don Giovanni. Excelent tehnic, poate cea mai aplaudata arie in timpul spectacolului.

Acestea fiind zise, va doresc o saptamana buna, eu voi mai petrece ceva timp cu acest spectacol in suflet.

Foto header: Erwin Schrott Website Oficial

Dupa terminarea spectacolului: OperaOnline & Erwin Schrott

dscccccf17051

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>