O cobza, o Doina si-o poveste

Portul Doinei Lavric e auster. La fel si decorul. Canta singura. Acompaniamentul e si el…minimal: o cobza. Doar pe alocuri intrebuintata. Vocea e instrumentul Doinei, mai mult si mai mult. Greu de categorisit, recitalul ei este o insiruire de cantece, povesti si descantece din Bucovina. Vechi, culese in ani de zile. In spatele vocii, o munca de detectiv, multe ore chiar la Bibilioteca Metropolitana unde a cantat aseara intr-un cadru mai degraba intim, uitandu-se in ochii unuia si ai altuia ca si cum ar canta doar pentru ei. Mi-am ferit privirea la un moment dat pentru ca aveam ochii umezi. Vocea acestei femei este rascolitoare si te trimite cu gandul la ai tai de demult, la radacinile pe care fiecare le are pe undeva.

Povestile populare au si haz si talc si leaga cantecele intre ele. Vocea grava dar cu multe nuante isi tine loc si de acompaniament. Cobza o tine spre gat, o antreneaza intr-un ritm pe care ni s-a cerut si noua sa-l tinem cu palmele ca sa facem muzica impreuna. Undeva intre un cantec si o poveste, Doina rosteste un descantec din care incerc, asa cum vag imi aduc aminte ca faceam la tara, sa memorez macar 2-3 fraze. Am reusit pret de cateva secunde apoi le-am pierdut in cavalcada zicerii rapide despre dragoste cine-ce-zice-ce-se-va intampla etc. Cu modulatii pe care, iarasi, le-am mai auzit, descantecul e dus la sfarsit. Avand doar efectul pe care trebuie sa-l aiba pe “subiecti”. Nu stiu de ce mi-am facut iluzii ca am sa retin descantecul. Ca doar stiam ca se fura, nu se invata. Si nu se lasa usor furat :-)

Doina Lavric va sustine acest recital si joi, 20 februarie la Carturesti Verona de la 19:00. Intrarea este libera.

Va recomand din suflet aceasta experienta. Pentru a face cunostinta cu o lume arhaica. Sau, pentru unii dintre voi, sa va intoarceti putin la traditia din care au venit ai vostri.

Doina Lavric Facebook.

Doina Lavric YouTube.

 

http://www.operaonline.ro/nou/wp-admin/post.php?post=12885&action=edit

1 comment

  • ema

    Mergeti cu inima deschisa la acest recital pentru a intalni o artista deosebita si autentica. Multumesc unei prietene dragi (se stie ea care), ca mi-a oferit sansa sa o cunosc pe aceasta doamna minunata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>