Rodica Stefan

Opera cu (foarte) tineri artisti sau unde incepe totul

In unele seri te-ai putea crede transportat in timp, cand performance-urile de opera n-aveau publicul “silentios” si incremenit de azi: se vocifera, se comenta, se radea. Ba, in unele teatre se mai si manca…vremuri demult apuse. :-)

Ma incarca si amuza deopotriva, absolut de fiecare data, atmosfera din publicul de la spectacolele UNMB: outsider fiind, iei pulsul grupului imediat. In marea lor majoritate colegii celor de pe scena. Incurajari, rasete sincere, remarci mai dulci sau mai aspre ici – colo, livrate fara filtru. Finalurile sunt investite cu urale de-a dreptul, ceea ce m-a facut sa ma gandesc ca daca as canta in vreun teatru, i-as angaja sa fie clica mea!

Vad multe spectacole, de multi ani. Am facut poteca la ONB cu perioade in care semnam condica de trei ori pe saptamana. Am avut privilegiul sa fac si turul marilor teatre, daca desert punga cu programe si bilete se umple covorul…

De un an si ceva merg si la spectacolele studentilor. Nu stiu de ce n-am facut-o mai devreme. Este o experienta fascinanta sa te intalnesti cu vocea care are datele sa fie dar trebuie sa aiba rabdare sa ajunga.

Experienta descoperirii unei voci speciale, mai ales in datele ei naturale, o asemuiesc cu cea a cautatorilor de aur. Ca spectator, martor al posibilitatilor si revelatiilor, nu esti presat sa cataloghezi, sa pui etichete, sa lauzi in exces sau sa desfiintezi. Este, in unele cazuri, doar talent brut si nu poti decat sa te bucuri de intalnire si sa-ti imaginezi ca dupa slefuire ai putea sa vezi si diamantul!

Ma bucura descoperirea unor voci care, desi mai au mult de munca, au datul natural de a emotiona intr-un fel care te atinge direct si imediat. Asta cred ca ma entuziasmeaza cel mai tare cand si daca se intampla. Am vazut destui artisti uriasi, impecabili tehnic si stilistic dar nu la fel de multi care sa transmita devastator, sa te rascoleasca. Semn ca aici vine o sensibilitate naturala care nu poate fi antrenata. Care este foarte greu de explicat in cuvinte. Pe care o ai sau n-o ai.

Pentru toti cei care vor sa fie la curent cu “starea natiunii” si sa aiba o idee despre calatoria unei voci: veniti sa vedeti si inceputul ei, sa va incarcati dintr-o energie buna. Poate tocmai datorita publicului (majoritatea lui) de aceeasi varsta, cu preocupari si aspiratii similare, tinerii de pe scena sunt naturali, sinceri. Cateodata stangaci, dar la modul adorabil.

Un spectacol care le iese, se poate traduce pentru mine, cel putin, intr-o seara in care ma incarc. Dincolo de descoperirile pe care le fac.

Mi-au placut mai multi, am sa-i urmaresc si pe cat posibil sa le anunt intreprinderile artistice.

Imi propusesem sa nu dau nume, dar, pentru ca se confirma ca niste preferinte ale mele, am sa spun totusi. Pentru ca am avut ocazia sa le vad de mai multe ori.

Bianca Margean, soprana cu voce solida tehnic si culoare de…Butterfly, siguranta vocala si scenica.

Soprana Rodica Stefan, care nici macar nu stiu cati ani are, dar mi-am dat seama repede ce poseda: un foarte rar dar de e emotiona si de a transmite. Am constatat asta prima data cand am auzit-o la masterclassul lui Marcello Giordani, m-a “atins” cum a inceput sa cante. Se confirma acest sentiment, auzind-o zilele trecute in Mimi. E drept ca drumul pentru un artist tanar e lung si are destule variabile, multe nici macar n-au legatura cu talentul. Dar ce are ea, e un “bagaj” destul de bun sa o duca undeva. Ceea ce-i doresc din toata inima.

Din cate vad, se pregateste opereta “Lasati-ma sa cant” de Gherase Dendrino, la Studioul de Opera UNMB pe 5 si 8 aprilie. Cu Alin Stoica & Diana Gheorghe in rolurile principale, ambii finalisti la concursul de canto “Le Grand Prix de l’Opera” de la Bucuresti de anul trecut. Gasiti afisul pe Facebook.

Urmariti spectacolele de la UNMB. Cu inima deschisa, curiozitate si, mai ales, fara prejudecati. Lasati-i sa cante si veniti sa-i vedeti!

Foto: Rodica Stefanin Mimi, 30 martie UNMB, @OperaOnline

 

In “La Boheme” pe 30 si 31 martie la UNMB au cantat si ne-au incantat:

Bogdan Lupea, Adrian Dumitru (Rodolfo), Rodica Stefan, Bianca Margean & Tatiana Caisin (Mimi), Cristina Vasilache, Adriana Marcu (Musetta) Alexandru Constantin (Marcello), Dominic Cristea ( Schaunnard), Filip Panait, Daniel Prisecariu (Colline), Adrian Radulescu (Benoit, Alcindoro), Adrian Gaina (Parpignol)

Pregatirea muzicala: lect. univ. dr. Alexandru Petrovici

Regia artistica: conf. univ. dr. Anda Tabacaru Hogea

Coordonare scenica: drd. Cosmin Cretu (Teatrul Masca)

Lumini si proiectii video: Mihai Popa, Jean Radulescu

 

 

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>