Screen Shot 2015-03-06 at 10.19.34 PM

“Pearl Fishers” la ENO. Da, pe englezeste!

N-avem niciun dubiu ca prietenei mele Daniela o sa-i placa la ENO. Acum putem inchide cercul in grupul meu. Am trecut toti pe la ENO. Mai devreme sau mai tarziu, e un must in Londra :-). Multumesc pentru relatarea despre spectacolul “The Pearl Fishers”.

 

Imi doream demult sa vad un spectacol la English National Opera, dar nu am reusit in niciuna din calatoriile de pana acum la Londra. Nu numai pentru a urmari o opera in limba engleza, dar si pentru a vedea frumoasa cladire ce gazduieste ENO. Iata-ma, deci, in superbul Coliseum in St. Martin’s Lane, la matineu, undeva intre “Manon Lescaut” si “Maria Stuarda” de la ROH, pentru a vedea “The Pearl Fishers”/”Les Pecheurs de Perles”.

A fost un spectacol frumos, o montare clasica (Penny Woolcock), fara surprize, dar cu un inceput spectaculos: intreaga scena reprezinta strafundul marii, iar spectacolul incepe in acordurile frumoase ale muzicii lui Bizet cu pescuitorii care vin de sus indreptandu-se catre fundul marii si se intorc apoi la mal, pentru ca mai tarziu in spectacol scena sa fie reluata din alta perspectiva: pescuitorii sar din barca si se scufunda in apa care se afla sub scena.

John Tessier in rolul lui Nadir a fost o surpriza foarte placuta pentru mine. Are o voce calda, un timbru placut, legato frumos si acute clare. Daca as fi putut, l-as fi luat cu mine sa cante in “Maria Stuarda” in seara aceea, asa mult mi-a placut J Aria (“Je crois entendre encore”) a fost interpretata cu emotie, iar duetul cu Sophie Bevan (“Ton coeur n’a pas compris le mien”) a fost romantic si sensibil. Desi baritonul (George von Bergen)nu mi-a placut in mod special, duetul cu John Tessier (“Au fond du temple saint”) a fost foarte reusit. Orchestra dirijata de Jean-Luc Tingaud si corul au sunat bine si au fost bine puse in valoare de acustica excelenta a salii.

Eram curioasa cum va suna opera in engleza, iar traducerea libretului mi s-a parut inspirata si fluida. La urma urmelor, cand am ascultat la ONB “Barbierul din Sevilla” cu Nicolae Herlea in limba romana nu a fost cam acelasi lucru? E drept ca m-am pregatit din timp ascultand un cd cu duete din Puccini, Gounod, Verdi interpretate de Joan Hammond si Charles Craig in engleza.

In pauza am aflat ca vecina mea tocmai fusese intr-o calatorie prin Romania si ca multi englezi prefera sa mearga la ENO pentru ca pretul biletelor este mult mai accesibil decat la ROH. Si eu voi reveni sigur. Si nu doar pentru pretul biletelor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>