Screen Shot 2015-03-08 at 11.19.46 AM

Povestea tenorului Vasile Moldoveanu, o restituire necesara si asteptata

“În 1994, la București concertează Plácido Domingo, pe atunci la apogeul carierei sale de tenor, dar mai ales al notorietății internaționale. La finalul concertului de la Sala Palatului, tenorul spaniol citește o listă lungă de artiști români cu care a colaborat sau pe care i-a cunoscut de-a lungul timpului. Publicul e măgulit de înșirarea unor nume cunoscute mai mult în România decât în străinătate. Se aplaudă, după pomenirea celor mai importante. La un moment dat, Plácido spune și „Vasile Moldoveanu”, iar o parte dintre spectatorii care au urmărit atent lista se uită nedumeriți unii la alții: „Cine este acest Vasile Moldoveanu?” Azi e ușor de dat un răspuns, în 1994 aveam numai priviri nedumerite, doar ridicări din umeri.
Vasile Moldoveanu a fost un tenor care a umplut la Metropolitan Opera o parte din golul lăsat de retragerea lui Franco Corelli de pe scenă. Nu a fost singurul, Domingo și Pavarotti au fost urmașii lui Corelli, dar românul a făcut parte din acea lume, împărțind spectacolele cu ei. Don Carlo cu Domingo, Tosca sau La bohème cu Pavarotti, într-un mod consistent, stagiune după stagiune. Publicul îi admira vocea impetuoasă de tenor lirico spinto, iar frumusețea sa, cu o privire intensă – le grand ténébreux – era pomenită și în ziare și îl făcea ideal pentru rolurile în care juca. Nu e deloc puțin lucru.
Vasile Moldoveanu și-a recăpătat România în 2010. Niciodată nu e prea târziu pentru a se face dreptate, chiar dacă este totuși dureros de târziu. Am fi putut poate, la începutul anilor ’90, să-l mai auzim cântând pe o scenă românească…”
(Ioana Diaconescu, Alexandru Patrascu. “Vasile Moldoveanu, Un tenor  roman pe patru continente.”). Multumesc autorilor ca au oferit acest fragment OperaOnline.ro.

Am vazut recent un interviu cu tenorul Vasile Moldoveanu. Am ramas cu impresia pregnanta a unei uriase dorinte de a povesti, de a se reconecta si, mai ales, de a ajuta. Dovada ca toate aceste lucruri se intampla deja: Vasile Moldoveanu este la Iasi unde sustine un masterclass cu solistii de acolo. Unii dintre noi nu au avut ocazia sa-l intalneasca dar au oportunitatea sa-i afle  povestea din cartea care ii este dedicata. Acest volum minunat, din care v-am oferit un fragment, este relansat intr-o noua editie revizuita si adaugita, pe 31 ianuarie la Iasi in prezenta tenorului Vasile Moldoveanu si a autorilor, Ioana Diaconescu si Alexandru Patrascu.

Dar vestea cea mai buna, in aceasta poveste, este ca volumul este disponibil GRATIS, in format digital: iBook pentru posesorii de iPad si Mac sau PDF pe blogul DespreOpera.

E un gest generos. Povestile trebuie sa circule :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>