Screen Shot 2015-03-09 at 12.40.30 PM

TEODOR ILINCAI la Covent Garden. Trei ani mai tarziu…

Acum trei ani Teodor Ilincai era la Covent Garden, in sala, urmarind “La Boheme”, spectacol in care urma sa cante cateva zile mai tarziu. Nu se gandea ca ceea ce avea sa urmeze il va transforma in eroul zilei: tenorul de pe scena a trebuit sa se retraga la un moment dat din motive de sanatate iar Ilincai a sarit direct in mijlocul evenimentelor! Un spectacol care s-a terminat bine si cu recenzii excelente. Si o amintire de povestit nepotilor. Astazi Teodor Ilincai se afla la Londra in repetitii pentru aceeasi opera, in aceeasi productie…Ii spunem de pe acum toi, toi toi pentru sambata cand incepe seria celor 5 spectacole cu “La Boheme” la Royal Opera House Covent Garden.

Cum se vad lucrurile dupa 3 ani?  Teodor Ilincai povesteste pe indelete  intr-un interviu pe care a avut amabilitatea sa-l acorde pentru cititorii OperaOnline. Autograful va este, desigur, dedicat. Enjoy!

1. Acum 3 ani intrai in acesta productie neasteptat, mai devreme decat erai programat – un ROH debut spectaculos. In februarie 2013 canti acelasi in rol, in aceeasi productie: cum arata programul tau zilele astea? Ce rutina ai?

Intr-adevar, acum trei ani am avut parte de un debut la ROH spectaculos, mai ales din punct de vedere al evenimentelor, nu e usor sa intri pe jumatate neincalzit direct in actul al treilea, unde scriitura pucciniana simfonica poate fi periculoasa pentru un tanar tenor la 26 de ani, pe scena uneia dintre cele mai importante opere din lume, dar daca nu faceam fata rigorilor, probabil ca nu mi s-ar fi oferit o a doua sansa; asa ca iata-ma din nou aici, mai “batran” cu trei ani si cu mai multa experienta. In ceea ce priveste repetitiile, indiferent cat de lungi sau obositoare ar fi, merg acasa cu zambetul pe buze. Nu am deseori oportunitatea de a lucra cu un regizor de calibrul lui John Copley care, pe langa faptul ca demonstreaza cunoasterea subiectului si a partiturii in amanunt, este si o persoana extrem de joviala, in permanenta cu tolba plina de povesti amuzante legate de lumea operei ( zilele trecute, de exemplu, ne-a prezentat ursuletul de plus imbracat in rochita, care canta ” Sempre libera”).

Un alt lucru extraordinar e ca facem repetitiile pe decorul original. Apoi, sunt norocos sa o am alaturi pe Anita Hartig, o voce si o prezenta cu totul speciale in rolul Mimi, cu care de curand am cantat si la Hamburg in aceeasi ” La Boheme”. Urmeaza dirijorul, Alexander Joel, cu care tot la Hamburg am colaborat excelent pentru premiera din noiembrie de anul trecut cu “Madama Butterfly“, deci am toate premisele de a face o figura frumoasa.Trebuie mentionati si ceilalti colegi, cu care formam o adevarata familie, asa cum ar trebui sa fie bohemienii.

2. Rodolfo este un rol care ti-a adus multe oportunitati pana acum: debutul la Covent Garden si primul tau DVD, printre altele. Care este momentul tau preferat din acesta opera? De ce?

E greu de spus care este momentul meu preferat. Atat suflet si genialitate a pus Puccini in aceasta opera, incat o savurez de la un capat la altul, dar poate cel mai mult ma emotioneaza si ma binedispune in acelasi timp, intalnirea dintre Rodolfo si Mimi.

3. Esti deja familiarizat cu productia lui John Copley care a rezistat la ROH multe decenii si in care au cantat multi artisti romani: ce scena / tablou iti place in mod particular?

Scena mea preferata din aceasta productie este intreg actul doi, este impresionant cat de colorata, reala si plina de viata pare si in oricare colt al scenei te-ai uita, ceva interesant se intampla.

4. Pentru multi artisti Royal Opera House este un loc special: cum ai descrie experienta ta cu acest teatru?

Este un vis frumos ce mi se intampla, sa am ocazia inca o data sa colaborez cu un teatru de asa calibru. Atmosfera este relaxata, angajatii extrem de amabili si profesionisti, fiecare stie exact ce trebuie sa faca, fara a se pune presiune pe artisti. Un lucru e cert: cine confirma, revine. Sper din tot sufletul ca pe viitor sa revin la ROH si cu alte roluri si voi face tot ce-mi sta in putinta pentru a realiza acest lucru, asta insemnand munca, seriozitate si echilibru.

Teodor Ilincai Website Oficial

Teodor Ilincai Facebook Fan Page

Teodor Ilincai debuteaza in rolul Ducelui din “Rigoletto”  la ONB pe 10 martie. Ne vedem acolo!

Foto@TeodorIlincai.com

2 comments

  • dana

    in opera chestia cu inlocuitul pe nepregatite e aproape un loc comun si din pacate de multe ori si singura sansa de a te lansa in opera mare, indiferent cum te cheama sau cum te va chema. oricum sentimentul meu si banuiesc a tuturor celor care merg pe-afara la spectacole, este din ce in ce mai bun pentru ca e din ce in ce mai probabil ca oriunde merg afisele sa contina nume din romania, iar ulterior cronicile sa fie ultrapozitive.

  • Daniella

    Ii dorim mult succes la ROH si in noul rol din ‘Rigoletto’. Multumim pentru interviu, OperaOnline. Ca intotdeauna, ne rasfeti cu stiri proaspete si interviuri interesante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>