Screen Shot 2015-03-08 at 12.06.38 AM

Unde asteptarile sunt depasite exact acolo cand nu stii…la ce sa te astepti

Un eveniment caritabil care alege sa atinga suflete si constiinte printr-un concert de muzica clasica va avea intotdeauna un public eterogen. Cum a fost cazul concertului de joi seara de la Sala Radio organizat in beneficiul copiilor cu autism. Melomanii de serviciu aleg dupa preferinte. Ceilalti au ales muzica in general, sa sustina cauza in special. Nu stiu care au fost mai multi, poate jumatate – jumatate judecand dupa entuziasmul aplauzelor si usoara rumoare de la inceputul spectacolului cand Vlad Maistorovici a venit pe scena ca sa inceapa seara. Arcusul aluneca pe corzi si rumoarea se topeste…instant. Virtuozitatea, completa imersiune in redare a preludiului din Partita in Mi major de Bach si am avut, pentru prima data in ani, revelatia acusticii foarte bune a acestei sali. Iar Vlad Maistorovici este un vrajitor al instrumentului lui.

O fericita deschidere de seara si mai ales de stare catre momentele cu voce si pian. Odata descoperirea facuta, ma gandesc ce frumos si limpede suna coloratura Rodicai Vica in aceasta seara, in aceasta sala. Ascultand-o in  duetul din “Elixir..” (“Caro Elixir”) o vizualizez si o aleg, intr-o distributie a mea personala, in Adina. Ar fi perfecta, si vocal si temperamental. Din “Elixir…” s-au ales emotii in continuare cu Stefan Pop oferind “Una Furtiva Lagrima” pentru care m-am tot straduit sa gasesc cuvintele potrivite ca sa v-o descriu cat mai fidel. Si mi-am adus aminte de “Elixirul…” de anul trecut de la ONB: “Stefan Pop… imi inspira o idee pe care trebuie s-o definesc cu o expresie inventata de mine, cel mai probabil: narativitate vocala. Interpretarea lui face uz de toate nuantele si accentele necesare ca sa spuna povestea, cantand.” Onorata instanta operatica, imi mentin declaratia :-).

Undeva pe la mijlocul serii, pianistul Stefan Doniga isi face “intrarea” momentului sau solo din program cu o alegere care are o doza de spectaculozitate si inedit: canta, in prima auditie mondiala, Mazurcile op. 64 nr. 1 si 3 de Sergei Bortkiewicz. Si cateva mazurci de Skriabin. Frumoasa si fluida interpretare.

S-au mai cantat si altele in program, am ales cateva highlight-uri personale (doar e un blog de spectator).

O seara frumoasa care a fost, sa nu uitam, un eveniment de constientizare, de sustinere a unei cauze. Dincolo de placerea melomanului, eu am inteles de ce m-am aflat acolo si m-am tot gandit in timpul concertului ca un gest, oricat de mic, e necesar. Daca tot am ajuns aici. Website-ul asociatiei HelpAutism este urmatoarea mea destinatie digitala. Sunt multe modalitati de a oferi sprijin.

Seara s-a incheiat cu adevarat la mai bine de o ora dupa terminarea spectacolului. Ar fi trebuit sa-i vedeti pe cei doi oameni care au fost sufletul si motorul acestui eveniment. Usurati si fericiti ca l-au dus la bun sfarsit, dupa o munca enorma (chiar daca nu pare): Mihai Stan, presedintele Asociatiei pentru Muzica, Arta si Cultura si Daniela Bololoi, presedinta asociatiei Help Autism. Care era asa de incantata de muzica si de artisti. Si careia puteti sa-i spuneti si doamna Muta Muntii din Loc. N-ar fi niciun fel de exagerare :-). M-am bucurat s-o cunosc, sa-i aflu povestea si sa-mi reamintesc ca e suficient sa ne uitam in jur, intotdeauna e cineva care are nevoie de ajutor. Poate nu intamplator ziua dedicata aceste cauze se numeste Ziua Internationala a Constientizarii Autismului. Inainte de a face, trebuie sa constientizam.

E o energie frumoasa in jurul acestui gen de evenimente. Unele impresii si emotii vor ramane martor, scrise in cartea de onoare a Asociatiei Help Autism de artisti, organizatori si prezentatori.

Mihai Stan, Daniela Bololoi & Cartea de onoare a Fundatiei Help Autism

Mesaj Vlad Maistorovici

Mesaj Rodica Vica

Mesaj Marius Constantinescu

Stefan Pop scrie in Cartea de onoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>